august 30 2022 0Comment
Foisor

Construieste-ti singur foisorul!

             Gata! Te-ai hotarat si vrei un foisor, unul care sa fie doar al tau, dar nu esti sigur daca sa apelezi sau nu la o firma specializata. Este adevarat ca sunt putine firme pe piata romaneasca, dar si mai putine firme corecte. La o simpla cautare pe net si cateva solicitari de oferta sunt sigur cate ca te bate gandul sa il faci singur, cat de greu poate fi?

Ei bine, sa construiesti singur un foisor nu e chiar chiar asa de dificil. In primul rand, trebuie sa stabilesti forma si dimensiunile acestuia. Pentru incepatori recomand unul patrat sau dreptunghiular. Dupa stabilirea formei si a dimensiunilor urmeaza modelul ales si stabilirea fundatiei sau a podelei. In mare parte aceasta poate fi realizata dintr-o placa de beton egala cu dimensiunea foisorului si groasa de minim 10 cm, bineinteles cu plasa sudata pentru rezistenta, in care se vor fixa stalpii din lemn. 

Mai exista o varianta prin care se toarna niste “pahare” din beton pe care vor fi montati stalpii din lemn, iar restul podelei din lemn, dar depinde mult de zona terenului si preferinte.

Am stabilit fundatia, modelul si mergem mai departe cu stalpii din lemn, recomand achizitia de grinzi lemn de buna calitate, sanatoase fara noduri cazatoare sau mucegai si bineinteles cel putin zvantate daca nu chiar uscate, sub 18% umiditate, obligatoriu rindeluite pe grosime profesionala fara abateri si toate egale.
Fixam stalpii de lemn in beton sau podea cu sisteme de prindere metalice dupa care se fixeaza grinzile orizontale ce vor sustine acoperisul.

O metoda simpla este taierea acestora in unghi de 90 de grade si fixarea acestora cu sisteme metalice, singura problema este ca nu se vor fixa perfect si va exista un mic joc, de aceea recomand varinata de chertare a stalpilor si grinzilor orizontale si prinderea acestora cu suruburi de termopan. O varianta un pic mai dificila dar foarte rezistenta si trainica.

Si am ajuns la cea ma importanta parte si cea mai frumoasa parte a unui foisor, adica acoperisul. Daca dimensiunile foisorului au laturile mai mici de 6 m, putem realiza acoperisul foisorului fara nici o sustinere in mijlocul foisorului. Astfel, pentru un foisor dreptunghiular sau patrat vom avea nevoie de cate o grinda pe fiecare colt si cel putin una intre ele de sustinere, de preferat doua. Panta acoperisului se stabileste pentru fiecare foisor in parte si zona unde se construieste dar  diferenta de 1m intre varful acoperisului si baza acestuia este mai mult decat suficient. Asa cum am mai spus, este ideal chertarea grinzilor, ca in imaginea de mai sus pentru stabilitate, iar in mijlocul acoperisului este necesara o grinda decupata in care se vor fixa grinzile acoperisului ca in imaginea de mai jos.

Acum am ajuns la invelirea acoperisului, o varianta simpla si eficienta este acoperirea cu cherestea nedimensionata sau cherestea dimensionata, dar cea mai buna solutie este cea din lambriu din lemn, acesta este dimensionat, rindeluit si slefuit, iar in plus se imbina cu nut si feder fara a lasa goluri intre scanduri. Acesta se fixeaza in cuie de 50 mm si va inchide intreaga structura a foisorului si va elimina orice joc intre grinzi.
Pentru hidroizolatie, o varianta ieftina si foarte eficienta este acoperirerea acoperisului cu sindrila bituminoasa, dar nu inainte de a adauga carton bituminat, special pentru sindrila bituminoasa.

Penultima etapa este formata din alegerea modelului pentru panourile dintre stalpi, confectionarea si montajul acestuia. De cele mai multe ori acestea se creeaza din sipca lemn rindeluita in diverse forme la alegere.

Ultima etapa o constituie vopsirea foisorului cu lac pentru lemn sau vopsea pentru lemn, in functie de alegere, dar nu inainte de a grundui lemnul pentru o protectie in plus.

admin

Write a Reply or Comment